21 September 2017

KENAPA IRON PENTING UNTUK KEHAMILAN? – PENGEDAR SHAKLEE KLUANG




Masa plan nak hamil dulu, doctor nasihat Nurin amalkan pengambilan Asid Folik dan Iron tablet seawal mungkin. Doktor kata Iron membantu dalam penghasilan HEMOGLOBIN (HB), protein dalam sel darah merah yang mengangkut oksigen ke seluruh sel dalam badan. 

Asid Folik pula sangat penting untuk initial develop untuk fetus (baby) dalam rahim semasa awal kehamilan lagi. Masa tu Nurin tanya doctor, tak boleh ke ambil Asid Folik bila tahu kita dah hamil? Simple je jawapan doctor

“U Bayangkan ehh sebenarnya u dah hamil, tapi u tak tahu. Jadi, u pun tidak mengamalkan Asid Folik ni. Bahaya kan? kekurangan Asid Folik adalah antara penyebab berlakunya baby sumbing, kurang sempurna pada fizikal dan juga masalah keguguran pada awal trimester pertama” sheramm hakak dengar doctor ckp gitu huhu

So hari ni Nurin nak share kepentingan IRON kepada mereka yang sedang merancang untuk hamil  dan untuk ibu yang sedang hamil.

IRON penting untuk kehamilan kerana Semasa hamil, jantung akan mengepam darah 30-50% lebih cepat berbanding biasa.  Extra Iron is needed to produce more HB in order to bring oxygen to our baby.

Nak tahu tak..Sekiranya darah tidak mendapat bekalan Iron yang cukup? Boleh menyebabkan apa? 

  1. Infertility (tak subur)
  2. Keguguran
  3. Kelahiran Bayi Pramatang (Tak cukup bulan)
  4. Bayi tidak cukup berat (Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg)
  5. Intrauterine growth restriction (IURG) atau pertumbuhan janin terbantut
  6. Anak lemas semasa lahir atau Aspyxia 
  7.  Risiko kematian ketika lahir atau stillbirth
Bahaya kan kawan-kawan? Paling tak best ianya boleh menyebabkan kematian, Allahuakbar! Selepas mendapat nasihat doctor, Nurin terus amalkan pengambilan Supplement Shaklee. Vitamin Shaklee yang mengandungi Iron adalah VITA LEA. Bukan sekadar Iron, malahan VITA LEA merupakan multivitamin lengkap yang sangat membantu dalam memastikan badan kita cukup keperluan nutrisi.
Nurin ada sejarah keguguran.. Selepas 2 kali keguguran, Nurin start amalkan VItalea, B complex, ESP dan Vitamin C.. Alhamdulillah pengambilan secara konsisten, Allah beri rezeki anak yang comel dan sihat.

Sekarang ni makan yang kita makan, tak terjamin boleh memberi nutrisi lengkap kepada diri kita.. jangan disebabkan kelalaian dari kita, anak dalam kandungan menjadi mangsa.

Semoga kita di beri kesihatan yang baik!


Jaga makan, Jaga vitamin.
Pengedar Sah Shaklee
Nurin Ahmad
0127995298
#shakleekluang

X





Berminat nak jana income dengan Shaklee? Nak ada bisnes side income yang mampu jana 3-4-5 angka? Tiada yang mustahil bersama Shaklee. Hubungi saya ; 
 Telefon : 012.799.5298 email : nanurinos@gmail.com

2 comments:

Nurinahmad.com © . Designed by MaisarahSidi.com