28 October 2014

PENGEDAR SHAKLEE KLUANG:PERKEMBANGAN KANAK-KANAK

tahap perkembangan kanak-kanak dari usia setahun hingga dua tahun:

Perkembangan sosial-emosi

•Apabila mencecah usia 18 bulan (setahun setengah) anak anda biasanya
•gemar meneroka apa yang ada disekeliling mereka. Mereka akan menyentuh dan menarik apa sahaja objek yang dapat dilihat dan dicapai.
•menyukai sentuhan fizikal seperti pelukan, belaian
•emosi mereka boleh berubah dengan mendadak, dari gembira kepada sedih dan sebaliknya
•takut kepada orang yang tidak dikenali
•menunjukkan kebergantungan yang kuat terhadap ibu bapa (strong attachment)
•tidak suka apabila ditinggalkan oleh ibu atau bapa dan mungkin menjadi 'clingy' apabila ibu bapa pulang.

Apabila mencecah usia 2 tahun, mereka biasanya

•mula meneroka dengan lebih aktif lagi..seperti membuka pintu dan laci
•bermain berhampiran dengan kanak-kanak lain, tetapi belum lagi bermain bersama-sama (kecuali dengan kanak-kanak lebih tua yang pandai menyesuaikan cara bermain mereka dengan kanak-kanak 2 tahun)
•tidak pandai berkongsi
•sangat takut dengan perpisahan/ditinggalkan
•gemar pada sesuatu yang dapat membuatkan mereka berasa selesa/selamat seperti anak patung/selimut


Perkembangan motor

Apabila mencecah usia 18 bulan, anak anda biasanya:
•sudah dapat berjalan dengan cekap, tetapi mungkin jatuh apabila  cuba berlari laju
•dapat memanjat perabot yang rendah
•boleh menolak permainan seperti troli
•boleh menyusun sesuatu permainan seperti block diatas yang satu sama lain
•mula menconteng dengan pensil (awasi dinding rumah anda!)
•berupaya mengambil/mengutip objek kecil


Apabila mencecah usia 2 tahun, mereka biasanya:

•boleh berlari dengan pantas tanpa jatuh ketika mengubah arah atau berhenti
•boleh mencangkung dengan stabil ketika mengambil barang diatas lantai
•berupaya mengangkat kerusi kecil untuk diletakkan berhampiran meja, dan duduk di atas kerusi tersebut
•berupaya berjalan mengundur kebelakang sambil menarik troli atau permainan


Perkembangan bahasa

Apabila mencecah usia 18 bulan, anak anda biasanya:
•'membebel' dengan kuat sama ada kepada diri sendiri atau orang lain seolah-olah sedang berbual
•mendengar apa yang diperkatakan kepada mereka dan dapat memahami sesetengah perkataan seperti 'jangan'
•boleh mengikuti beberapa arahan mudah
•boleh mengenali dan menunjuk kearah beberapa objek dengan tepat apabila nama objek disebut
•menggunakan 6 atau lebih perkataan walaupun kurang tepat sebutannya


Apabila mencecah usia 2 tahun anak anda biasanya:
•boleh menggunakan sehingga 50 perkataan yang dapat difahami
•mendengar apa yang diucapkan kepada mereka
•mula menggunakan dua patah perkataan seperti 'baju emak'
•ikut menyanyi lagu yang biasa didengari
•'membebel' apabila bermain tetapi dengan beberapa perkataan yang boleh difahami.

Sumber: http://shaznurstationery.blogspot.com/

Alhamdulillah.comel mama,medina 1 tahun 2 bulan sedang melalui fasa Perkembangan sosial-emosi, Perkembangan motor dan perkembangan bahasa.suka membebel,suka gaduh dengan Acu,aktif!tak boleh duduk diam seminit pun.kadang2 apa yang keluar dari mulut medina terang dan jelas.

Jangan
Amek
Sini
Cepat
Buu ron = burung
Kiki = kucing kami,sebenarnya nama chiki
Ta au = tak tahu
ee Kan = ikan



Okey medina,next time kita belajar lagi ye. seronok bila kita berada di dunia kanak2..seperti kite di lahirkan semula.hihi.Medina memang aktif,memang lasak tapi 1 je masalah medina ni.susah makan!kalau pagi dah breakfast,confirm lunch n dinner dia lari jauhhh.siap menangis golek2 tak nak makan.pelik laa makan pun susah ke..ishhh anak oh anak..

penyelesaiannya?mealshake shaklee.mama campur ½ sudu mealshake ke dalam susu medina.sehari sekali jee.kenapa mealshake? bagi anak yang sangat cerewet dengan pemakanan,pengambilan mealshake membantu agar si anak mendapat semua vitamin dan galian yang di perlukan untuk pertumbuhan dan pembesaran mereka.selain itu pengambilan mealshake secara konsisten jugak dapat membantu mengurangkan risiko asma,sembelit,eczema yang terkawal dan paling penting,anak membesar dengan sihat dan aktif.mungkin orang lain bangga beri anak mereka susu mahal,tapi bagi saya dah suami,kami bangga dapat berikan medina mealshake shaklee!




Tips:
Apapun, kita harus ingat bahawa setiap anak itu unik dan berbeza. Berikan mereka ruang dan peluang untuk belajar sesuatu yang baru dan berikan ransangan yang terbaik untuk mereka.


Nurin -012.799.5298 pengedar shaklee kluang

COD Area:
Sekitar Kluang
Taman Sri Impian,Taman Intan,T6,Aeon Big Kluang,Bandar Kluang,Hospital Kluang
Kawasan Felda :
Felda Ulu Dengar,Felda Kahang Timur,Felda Ulu Pengeli,Felda Ulu Belitong,Felda Ayer Hitam
Kawasan Taman
Kampung Gajah
Paloh
Batu 4
Bandar tenggara
Penghantaran kesemua tempat by POS

Berminat nak jana income dengan Shaklee? Nak ada bisnes side income yang mampu jana 3-4-5 angka? Tiada yang mustahil bersama Shaklee. Hubungi saya ; Telefon : 012.799.5298 email : nanurinos@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Nurinahmad.com © . Designed by MaisarahSidi.com