26 April 2011

contest semua tentang 4

pening kepala tengok cik yah & cik eima sibuk layan contest..Best sangat ke?..aku pulak?minat nak join pun datang.hehe..sekurang2nye, takde la aku bosan sangat kat tempat keja nih..tQ cik fiqa sebab sudi buat contest yang simple tapi panjang lebar nak jawab.kui.kui.kui~
 
1. 4 perkara yang menggambarkan diri cik nurin
  • peramah,tapi kadang2 orang ckp cik nurin sombong
  • sensitif
  • moody
  • mudah geli
2. 4 nama manja cik nurin
  • yayah
  • oyeen
  • ayah
  • yah - cik yah,name kite same ek =)
3. 4 perkara baik yang kamu buat arini
  • bangun awal
  • masuk keja awal 08:43:40 am
  • chating dengan cik nana aka cik kazen
  • cari resepi kek kat pakcik google
4. 4 tempat yang nak sangat pergi
  • kubur arwah ABAH,kalo bole hari2 nak gi
  • jelajah singapore- dalam proses
  • sabah
  • mekkah =)
5. 4 benda wajib bawa kalau keluar
  • purse
  • kunci kereta - walaupun naik kereta orang lain
  • air botol
  • Segala jenis tepon - digi,maxis,celcom
6. 4 perkara terakhir kamu buat sebelum join contest ni
  • edit post baru kat belog
  • cari cop encik tunang kat dalam beg n kereta - die ckp tertinggal
  • sapu kaki lima tmpt keja sebab byk tahi cicak
  • mengajar powerpoint & sign up facebook kat wanita dan remaja
7. 4 orang paling kamu sayang dalam dunia ni
  • Puan Norini Binti Aim aka emak
  • encik tunang & family beliau
  • adik-beradik
  • kawan-kawan
8. 4 jenis ragam manusia kamu jumpa arini
  • budak perempuan tak reti nak print
  • mak sibuk layang fesbuk,anak terkinja2
  • budak2 kecik kat sebelah main ketuk2 pintu pakai kayu mop
  • budak perempuan duduk sambil letak kaki kat atas meja pc - versi kurang ajar or tidak sopan?
9. 4 misi yang kamu mesti capai tahun ini
  • Majlis perkahwinan =)
  • buat hati mak senang
  • nak simpan RM banyak-banyak
  • menjadi seorang isteri yang misali ngeeh2!
10. 4 habit buruk kamu
  • suke merajuk dengan cik tunang bile die jauh
  • selalu tinggal solat subuh
  • bawak kete sambil berangan
  • layan gosip tak kira la dengan sesape sekali pun
11. 4 perkara yang kamu fobia
  • langgar ular
  • berada di belakang lori ketika jalan sesak
  • pakai tepon touch screen
  • pinjam duit dengan abang
12. 4 sebab join contest ni
  • jeles tengok cik yah & cik eima layan contest
  • sebab tengah bosan giler
  • moga tambah2 rakan blogger cik nurin
  • mengasah minda yang sedia tumpul nih
marilah bersama kite melayan contest cik fiqa

kepada cik fiqa,akhirnye berjaye jugak cik nurin menjawab semua .soalan. 
terima kasih~

KEK COKLAT MOIST

 .kawan2,sila abaikan dulang(buruk) & coklat yang bersepah itu.
.mak saya cakap:tidak kemas& tidak kreatif.
(T__T)

kek nih dah lama aku tak buat.last aku buat mase zaman sekolah2 dulu.sejak2 perasaan ingin kawen wujud dalam diri aku nih.aku pun memulakan minat aku pada masakan especially masak-masak kek & kueh,walaupun kadang2 tak menjadi.sape nak try,cuba test.mari salin resepi aku nih

KEK COKLAT MOIST
• 1cawan tepung gandum
• 4 biji telur
• 1 cawan minyak masak
• 1 cawan serbuk koko
• 1 cawan gula halus
• 1 cawan susu cair
• 1 cawan susu pekat
• 2 sudu kecil bikarbonat
• 2 sudu kecil baking powder
• 2 sudu kecil esen vanilla

--->minyak bole di tukar dengan 250 gram buttercup
--->tepung gandum jugak bole di tukar dengan tepung bluekey
--->jika guna tepung bluekey,tidak perlu masukkan baking powder & bikarbonat 



CARA-CARA:
 ***sila pastikan tepung,serbuk koko,baking powder dan bikarbonat di ayak terlebih dahulu
  • pukul telur dan gula sehingga kembang
  • masukkan semua bahan satu persatu dan gaul sehingga rata
  • setelah itu,barulah kite campurkan bahan2 tadi dengan tepung,serbuk koko,baking powder dan bikarbonat.gaul sehingga rata(sedap mata memandang)
  • tuang ke dalama loyang
  • kukus selama 1 JAM
  • selepas kek masak,sejukkan kek untuk proses seterusnye
MOIST
Untuk moistnye satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.

Selamat mencuba!

25 April 2011

Sticky Caramel Chicken Recipe

sumber : blog resepi


bahan-bahan :

12 kepak ayam (belah 2 jadi 24)
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang puteh(di ketuk dengan kulit sekali)
1 sudu halia (di cincang)
1 sudu besar sos ikan - tapi ak letak 1 1/2sudu besar(sos ikan dah masin,so jangan letak garam)
2 sudu kicap besar
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan madu @ 60 ml

cara 1:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
  2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
  3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken.
cara 2:
  • Kite ubah sikit cara masaknya–> cuma campurkan semua bahan dan perap ayam selama lebih kurang 30 minit. Kemudian, bakar pada suhu 180 C selama 45 minit ke 50 minit.

                            

.inilah.hasel.keja.saye.

lirik lagu ohh mama saya mahu kahwin

mari bersama saya melayan bosan


oh mama, saya mahu kawin
kawin dgn siapa? dgn siapa saja

oh mama,saya mahu kawin
dgn gadis kota baru,muka cnatik, mata kuyu (2x)

oh mama,saya mahu kawin
kawin dgn siapa? dgn siapa saja

oh mama,saya mahu kawin
hai dgn gadis batu pahat,rambut panjang bertahi lalat (2x)

oooooh mama,tolonglah
mama.. tolonglah..
saya mahu kawin..
oh mama, saya mahu kawin
kawin dgn siapa? dgn siapa saja


tiba2,terdengar lagu nih..best jugak..tp aku rase macam nak ubah sikit lirik tu
kota baru&batu pahat tukar ke pahang
ye..pahang..tetap di hati
(",)

.ini.milik.saye.
Nurinahmad.com © . Designed by MaisarahSidi.com