26 December 2011

MUHASABAH DIRI LEBIH BAIK DARI ?

Pesanan buat semua...


Jangan pernah perlekeh atau perkecilkan orang lain hatta dia pernah berzina atau melakukan dosa besar yang paling dahsyat sekalipun kerana tidak mustahil kita menjadi seperti dia walaupun saat kita adalah seseorang yang soleh atau solehah. 



Wallahualam...


***********************************

Wahai sahabat.... fahamilah setiap apa yang kita baca,menonton dan berkata-kata sesuatu perkara itu sebenarnya mempengaruhi diri dan kehidupan kita, jadi pilihlah dari setiap apa yang kita lakukan itu berguna dan bukan yang sia-sia....

***********************************

DIAM....

Kadang-kadang kita hanya perlu DIAM dalam memberi komen..
Kadang-kadang kita hanya perlu DIAM dalam menegur..
Kadang-kadang kita hanya perlu DIAM dalam memberi nasihat..
Kadang-kadang kita hanya perlu DIAM dalam memprotes..
Kadang-kadang kita hanya perlu DIAM dalam persetujuan..

tapi..

Biarlah DIAM kita mereka faham ertinya..
Biarlah DIAM kita mereka terkesan maknanya..
Biarlah DIAM kita mereka maklum maksudnya..
Biarlah DIAM kita mereka terima tujuannya..

kerana..

DIAM kita mungkin disalah tafsir
DIAM kita mungkin mengundang syak wasangka
DIAM kita mungkin disilap terjemah..
DIAM kita mungkin tidak membawa apa-apa maksud..

maka..

jika kita merasakan DIAM itu terbaik..
seharusnya kita DIAM..
namun seandainya DIAM kita bukanlah sesuatu yang bijak..
berkatalah sehingga mereka DIAM......................................

******************************

Keikhlasan sebenarnya tidak perlu disebut-sebut supaya orang sedar bahawa kita adalah ikhlas. Orang yang ikhlas, lebih suka mendapat pujian Allah SWT berbanding manusia.

********************************

tak perlu nak kecoh2,kalo la kita alim dan baik sangat,takde la  kita  nak mengata2 orang..duduk rumah diam2.jage  diri sndiri,kalo ade anak,ha..jage anak   kita  tu..didik seeloknye supaye esok lusa tak jadi macam perangai  kita ..kan lebih baik  kita  muhasabah diri kita..tenangkan sikit hati  kita  yang semakin membusuk tu..kita duk sakit hati kat orang , sebabnye ape?sebab kita malu orang tau pasal kita ke?kalo   kita  belum kawin,jaga la adap sikit..jangan sentiase pikir orang sekeliling suke ngn cara   kita ,adap   kita ..tak..tak semua orag suka,gemar..tapi mereka lebih jahil dari   kita  punye perasaan..paham ? kite hidup kat dunia yang sama,dan hidup nih sentiase berbalas-balas..kejap   kita  kat atas..kejap lagi   kita  tengok   kita  dah kat bawah..patut ke   kita  ketawa kan   kita ,mcmana   kita  ketawakan   kita  mase   kita  berada di bawah??

mesti   kita  akan cakap *tak patut,patutnye tolong   kita  bukan ketawakan   kita ..*

kalo  kita  nak orang tolong   kita  mase hidup   kita  susah nanti ,  kita  jaga la perangai   kita  yang ala2 SET** tu..tak perlu jadi ali setan,sebab ali tu hanye sekadar watak dlm sesuatu drama.

kita tak marah ,kita tak suke nak marah,nak emo..kita jugak akan simpan tanpa meluahkan..kita simpan sampai busuk..sebab kita yakin, 
ALLAH MAHA BERKUASA,SEGALANYE ALLAH YANG TENTUKAN . . .AMIN . . 



saya tidak sempurna...
awak juga tidak sempurna... Ketidaksempurnaan awak menjadi pelengkap ketidaksempurnaan saya, sehingga akan sempurna, meskipun hanya bagi kita berdua... Allah lah yg maha sempurna... yang berhak menilai kesempurnaan kita... insyaAllah...♥
sila klik --> Sebutir Kasih Sejuta Sayang   
ehem2 . .semua kat atas tu aku just copy paste je =)

1 comment:

  1. yep, sayep suke... setiap manusia tak pernah lari dari buat salah... tak semestinya semua orang akan perfect.. dan tak semua yg perfect wajib dapat perfect... dan tak semestinya yg tak perfect akan dapat tak perfect...

    ReplyDelete

Nurinahmad.com © . Designed by MaisarahSidi.com