30 January 2011

restoran terapung bujang

Salam~ 

malam yang indah ! ! hujan.ya hujan yang belum mahu untuk berhenti lagik*ayat jiwang sikit*Okeh,topik kite hari nih,RESTORAN TERAPUNG BUJANG tempat ini jugak di kenali sebagai SEAFOOD FIRE-FLY.restoran ini terletak di SG LEBAM.Restoran ini merupakan restoran yang menyediakan makanan laut.contohnye seperti Udang,ketam,ikan,lala kijen,lokan,barai dan belangkas..*.nyum.nyum.*banyak keistimewaan lain yang ade di restoran nih..korang nak tahu? meh sini aku list kan..

 
FIRE FLY:
*Glide into SUNGAI LEBAM
*2000 species of fire fly in the world
*Only 29 species found in Malaysia
*3mm-6mmm in measurement
*service in mangrove swamp forest

RIVER CRUISE:
*Explore the natural beauty of SUNGAI LEBAM
*Experience into mangroves swamp wetland
*Wild Monkey, oysters
*Jelly fish

FISHING (sea and river fishing)
*There are many species of fish can be found in SUNGAI LEBAM
*Ikan keli,siakap and others
*Group fishing (10paxs)

BOAT FOR RENT 
*Untuk sewa boat nih,aku tak sempat nak survey harge lagi*maaf ye*

FLOATING RESTORAN

BBQ ON BOAT

FAMILY FISHING

 ~ ~petikan nih di copy and paste dari Risalah yang aku dapat mase tengah makan-makan ngan my kazen. 

 
.makcik-makcik nak gi makan.

 .map nak gi RESTORAN TERAPUNG BUJANG.


Antara Risalah yang aku dapat


.Ketam nih hargenye RM47/sekilo.

.Suda selesai makan,jom pulang.


~fire fly nih,orang melayu panggil kunang-kunang..aku ngan cik nana*my kazen*penah jugak survey harge kat sini.ade sorang abang tu cakap kalau nak tengok kunang-kunang die charge RM80 untuk 1 boat.kalau nak join trip diorg nih,kena datang awal sikit before pukul 8malam.masa aku gi servey tu da lambat.so tak dapat join.huhu*kerugiaan*makanan diorang pulak,ape yang aku boleh komen ek?boleh tahan,sedap,kenyang,puas hati and.and.and..harganye Quite expensive jugak la..biasela kan,dah name pun makanan laut.Setakat nih,aku dah penah makan 2 kali kat restoran nih.1st time waktu malam..suasana pada waktu malam kat restoran nih sgt meriah *karaoke*.suasana pada waktu siang pulak,sunyi sikit la.sebab mase aku gi tu,lunch hour.hari jumaat pulak tu,mungkin lepas solat jumaat tempat tu ramai orang (- -")
RESTORAN TERAPUNG BUJANG
SEAFOOD FIRE-FLY
SG LEBAM
NO 65 JALAN BAHAGIA
BANDAR PENAWAR
KOTA TINGGI,JOHOR
012-7593 468
013-7558  640
013-7027 057
okeh,selesai..


28 January 2011

heartbeat.my

salam ~

sape-sape penah dengar heartbeat.my?okeh,hari nih mari kite kongsi cerite mengenai heartbeat.Heartbeat.my ni satu syarikat yang membuat gifts & souvenirs.contohnye,seperti meletak gambar kat mug or bantal.tak pun cosmetic mirrow yang ade gambar kite.huhu*mesti cantek kan*Selain itu,dapat membantu kita  menjana duit di Heartbeat.my..so,kalau korang nak join,caranye sangat-sangat mudah..just follow my step.

langkah 1:
korang klik iklan heartbeat.my kt blog aku nih..iklan tu yang kaler pink and ade cartoon pegang love.tak pun klik kat sini bile korang dah klik iklan tu,akan keluar gambar mcm kat bawah nih:


 lepas tu,sila klik button kaler pink tu yang ade tulis LET US START.maka akan keluar page seperrti gambar di bawah



untuk melancarkan lagi kerja anda,he he.klik la button yang ade tulis [CREATE ACCOUNT] dengan pantasnye page akan bertukar ke page yang lain.seperti di bawah nih.korang isi la form online tu.da complete semua terus tekan CONTINUE..




page kat bawah nih yang akan keluar setelah anda tekan button CONTINUE

okeh..tahniah..anda telah berjaya membuat akaun bersama heartbeat.my..setel..eh.eh..ade lagi ye..still ade lg 1 akaun yang perlu kiter create tu mendapatkan iklan*nak kena tampal kat belog*langkah seterusnye..


klik button [MY HB!AFFILIATE] then isi form sekali lagi and follow je arahan yang di sediakan





berkenaan dengan preferred bank name and bank account number,tu semua kite boleh update it during cash out.setelah selesai semua..gambar berikut akan muncul


untuk mendapatkan iklan korang..klik GET A CODE.Dari situ korang boleh pilih bentuk iklan yang korang nak.rasenye ade 4bentuk kot.horizontal,vertical,square,text link..


nih pulak yang paling penting dan korang perlu paham.
korang jangan risau,sebab heartbeat.my nih tak kan mengganggu nuffnang kite..ianye telah terbukti.ramai rakan-rakan kite yang telah berjaya..mari mencube !

klik sini untuk melihat salah sorang rakan kite yang telah berjaye.


27 January 2011

Lotus Desaru

selamat malam !

hari nih aku nak bagi sedikit info mengenai lotus desaru.lotus desaru dulu di kenali sebagai  desaru impian beach resort.ini la kali pertama aku menjejak kaki kat lotus desaru setelah sekian lama menetap di kota tinggi.aku gi lotus desaru nih pun sebab teman cik nana*my kazen*.cik nana nih saje buat servey tempat,katanye nak buat reunion untuk rakan-rakan sekolah rendah..design resort nih,sangat la menarik,sebabnye di reka seperti ala-ala Disneyland.pada pengunjung yang bawak anak kecik,boleh la mandi manda di kawasan "Disneyland"tersebut.Lagipun pantai Desaru ni bahaya sebab curam. Ombak pun sangat kuat . Tak macam pantai-pantai di sebelah barat semenanjung macam di Port Dickson yang landai.so,kalau nak mandi jugak,boleh.tapi tak boleh gi jauh la.kalau kanak-kanak pulak,kena ade pengawasan dari penjaga.Selain itu,lotus desaru merupakan kawasan yang amat luas.lokasi lotus desaru nih?senag je,resort nih merupakan  resort yang mula-mula sekali pengunjung akan jumpa selepas roundabout yang menghala ke resort lain sepanjang pantai Desaru*1km dari roundabout*.

 pintu masuk ke Lotus Desaru


nih list harge untuk bilik-bilik




nih pulak plan
*kononnye susun atur lotus desaru*



ala-ala Disneyland
*name betul Water Park*




gambar nih,aku amek dari google

bayaran masuk :
adult : RM25
child : RM15
kat Lotus Desaru jugak menyediakan pakej bulan madu.sape-sape rase nak bulan madu,boleh la jenguk-jenguk or calling-caling For Enquiries & Reservation.

Tel : +60 7 884 2800 ext 1966
Fax: +60 7 884 2994
Email : rsvn@lotusdesaru.com

okeh,cukup la sampai di sini,sekian .





26 January 2011

Custard Caramel

salam~

hari nih aku nak share resepi ngn kenkawan.resepi nih di buat ketika malam hari.saje buat bising kat dapur memalam,biar semua orang tak leh tidur.konon nye nak buat custard caramel.harap-harap menjadi lah.*amin*resepi Custard Caramel nih aku amek dari resepi.mesra.net..

bahan A:
4 senduk gula
2 senduk air

bahan B:
1 tin susu pekat
5 biji telur
1 sudu penuh tepung kastad
1 tin air ( ikut tin susu yg digunakan )
sedikit asen vanila


okeh,mula-mula kite masukkan gula dan air ke dalam periuk dan masak dengan api yg sederhana,pada awalnye gula akan berketul-ketul dan berwarna puteh.jangan risau ye kawan-kawan,teruskan mengacau sehingga gula menjadi pekat kuning keperangan. ..tutup api dan tuang gula itu ke dlm loyang pengukus.

Untuk membuat Custard pulak,kite campurkan kesemua bahan susu, telur,tepung kastad,asen vanila dan air ke dalam mangkuk dan pukul hingga sebati ( 2-3 minit). Tuang bahan kastad ke atas gula yg telah dimasukkan dlm loyang pengukus tadi. kukus hingga masak ( 30 - 40 minit ). setelah masak sejukkan sebentar dan diterbalikkan dgn berhati-hati ke dalam piring.

kawan-kawan jugak boleh gunakan acuan pelbagai bentuk,ia akan kelihatan lebih menarik.mari..mari..mari kite lihat...

1...
2...
3...



nih la haselnye setelah bertungkus lumus buat sepah kat dapur.

~memperkenalkan Custard Caramel versi yayahNana~

custard caramel nih,kami buat guna loyang
pastu balancenye kami masuk kat dalam acuan
~love-love~

ALHAMDULILLAH cubaan kami berjaya.*sedikit bangga*INSYA'ALLAH,kami akan terus membuat pelbagai jenis makanan yang sedap-sedap*smpi kena kencing manis* (T__T)

sekian saje untuk hari ini =)

25 January 2011

Sony ericsson j108 @ Sony Ericsson Cedar

Adik ooh adik*Norsakinah Binti Ahmad*..pagi-pagi hari da tunjuk kat aku duit singgit2…duit yang di kumpul-kumpul, sudah cukup rm100..aduh,pelik sungguh aku nih..Please remind me..please.please..yeah ! suda ingat..pada satu ketika dahulu aku pernah berjanji akan membelikan die tepon tangan “handphone” ha.ha.ha.tapi mase tu aku letak kan syarat kat die..sila kumpul duit sehingga rm100 then baru lah aku belikan die tepon tangan “handphone”..ini bermakna,sekiranya tepon tangan itu berharga beratus2,aku lah yang kena tambah balancenye..*huhh*takpe la..demi adik aku sanggup berkorban(T___T)..
Sebelum aku keluar dari rumah,die da pesan da..kak,kite nak tepon ade memory kad 2GB taw..taknak tepon CSL..*amboi, demand pulak*okeh..okeh..permintaan di terima (T__T)

Aku dan incik kekaseh gelap pun pergi lah ke bandar kluang..masuk kedai nih..masuk kedai tu..gi kluang mall,gi kluang prade.paling sengal,siap masuk dalam PARKSON.*ade ke jual tepon kat dalam parkson tu?*

~kluang mall~

~kluang prade~

pusing punye pusing..aku pun terbekenan lah 1 tepon nih..sony ericsson model  J108 mybe lebih di kenali sebagai  Sony Ericsson Cedar .kami cari banyak kedai,sebab nak compare harge..ALHAMDULILLAH.jumpe 1 kedai nih,die jual ngn harge yang agak okeh la berbanding ngn kedai lain..mungkin sebab aku beli 2 tepon,tu yang cina tu bg murah sikit,atau pun,dah memang itula harge die.saje je tokey tu cakap diskaun,diskaun..*haaaiishhh kena tipu ka?*

nape aku beli 2tepon?ha ha..sebabnye..aku jeles bila adik ade tepon baru.so,aku pun nak tepon baru jugak.mak bising*pot pet pot pet*incik kekaseh gelap senyum saje.sebab bukan pakai duit die.takpe.takpe.*i tak mampu beli belakberi(T__T)*
aku belikan adik kaler nih
*aku amek kaler black red*
Sony Ericsson Cedar@ Sony Ericsson j108 main features:
• Widget Manager 2.0 allows easy access to your favourite social network and applications
• Social network applications - Facebook™, Twitter and MySpace
• Keep contacts close - hassle-free phone book transfer and web backup
• Stay organized with calendar, phone book, email
• Fast browsing with 3G and direct access to the web browser
• EAS Push email and modem connectivity
• Connect your headphones on the 3.5mm jack and enjoy music, video on the go.
• Capture the moment with the 2Mp camera and send it by MMS

Sony Ericsson Cedar is a Greenheart phone, features various green credentials such as recycled plastics, a low power consumption charger, an e-manual, waterborne paint and compact packaging.
*okeh,kesimpulannye..tepon nih best..ade 3G,tp kamera belakang la bukan kamera depan mcm tepon yang canggih-canggih tu..so,kalo nak 3G,kena terbalikkan kamera tu ngadap muke kite.gambar die pun okeh.cantek.ari-ari adik antar mmS gambar kucen gedix-gedix kat umah mak..paling tak best,kucen ngah berak pun die leh mmS*sengaL punye adik*lepas nih nak suruh adik kumpul duit lagi..pastu boleh suruh die belanjer makan pulak ngehh ngehhhhhhh~*kakak jaat*
salam~

15 January 2011

oooopppS saya langgaR lori~

ari nih mood bosan.di sebabkan bosan,dengan tetibe aku ade mase nak hupdate belog yang tak bape best nih..padahal semalam da hupdate..rajinnye aku *ecececeh!*

ari nih aku nak kongsi pengalaman excident.ramai orang phobia bile Excident,termaksuklah aku..lagi2 bila keta yang di sayang2,di puja2 di bawa ke hulu ke hilir,tetibe remuk,kemek dan terguris..untuk pengetahuan semua,aku excident 2 kali 2 hari berturut2..

first  time excident,mak n adik ade dalam keta kecil ku itu..dari pintu belakang sampai pintu depan seperti tergarit ngn benda tajam..adusssh.second time excident,keesokkan harinye,nak gi ke JB,incik kekaseh gelap menfollow aku dari belakang.mase tu mata berkelip2..sekali dua kali,bile buka je mata,aiikk melekat dah keta nih ngn lori tu,,macam orang baru  baru tido,mamai2,tanye diri sendiri, "macam mane boleh ade kat bawah lori nih"terus parking keta kat tepi jalan,keluar tengok depan keta..peerrgghhh berpinar japs bijik mata nih bile tgk bonet depan keta tu remuk..dah la ngah panas terik,jalan jammed,orang lalu lalang boleh tgk2 pulak*panas betul hati*...sekali tgk depan keta tu... aku oke lagi,senyum ! kali kedua tengok,dah tak leh senyum dah..pe lagik,terus menangis..tak kira la kat tepi jalan ke ape ke..aku nak nangis jugak..sob..sob..(T__T)

lom,abes lagik nih.jom sambung~

mase ngah sibuk nangis2 kat tepi jalan*kuar hingus sikit2*,terdetik la kat hati yang baik ni,nak kelim insurans.nak kelim.nak kelim jugak..tp hati jahat pulak berkata*sendiri salah lg mau kelim*hu hu..ye la aku yang salah..incik kekaseh gelap pun pesan,tak yah nak kelim insurans.die ckp lagik antar bengkel je la..dan yang paling penting aku suke ayat die yang nih "da la,jgn nangis lagi.tak pe semua i tanggung"aku pun nangis lagik,sambil berkata "mesti mahal"..kekaseh gelap menjawab"tak pe,i tanggung" whaaat??di ulangi sekali lagik "i tanggung". . .yeeebaa ! yeeeba!selamat duit aku walaupun ngn pokai giler mase tu..petang tu jugak aku ngan incik kekaseh gelap gi antar keta kat bengkel di temani makcik aku yang baik sangat2*love u mak ani*
selang 5 hari kemudian,ALHAMDULILLAH,keta aku pun siap di touch up dan di repair..dengan  muke sedikit tertekan aku pun membayar RM800.00 kepada abang bengkel tu *duit dari incik kekaseh gelap*


 gambar nih mase pertama kali aku excident

 gambar nih pulak kali kedua aku menExcidentkan diri di bawah lori

maka,setelah 5 hari tidak memandu. . .aku pun kembali lah memandu kereta kecil itu dengan penuh tatatertib*ceeeeeh !*
sekian,tamat sudah~

~mesti korang bosan bace post aku nih kan,ha ha ha..sebab mase ak mengarang karangan nih,mood aku BOSAN..sbb tu korang pun bosan bace post ini~
Nurinahmad.com © . Designed by MaisarahSidi.com